De zonnewijzerkring is niet geïnteresseerd in wat zij noemen “herbewijzen” van formules voor zonnewijzers. De bifilaire zonnewijzer trok mijn aandacht vanwege de bijzonderheid van de schaduw-(uur-)lijnen om de 15 graden. Op internet kon ik wel formules voor deze zonnewijzer vinden, maar geen afleiding hiervan. Enthousiast heb ik toen de formules zelf afgeleid en opgestuurd naar de secretaris van de zonnewijzerkring. Zie hieronder citaten uit de reactie van de secretaris van de zonnewijzerkring en trek zelf uw conclusie. Maar: lees hieronder ook hoe het ooit was!! Citaten: “Bij mijn weten is de bifilaire zonnewijzer door Michnik in 1922 bewezen. Voor het geval ik dat niet zou vertrouwen, zou ik zijn publicatie moeten opvragen. Maar aangezien ik nooit gelezen heb dat zijn bewijs niet zou deugen, ga ik die moeite niet nemen. Mijn eigen insteek is dat ik het niet interessant vind om me te verdiepen in "herbewijzen". Ik zal bijv. ook het boekje "100 bewijzen van de stelling van Pythagoras" niet kopen.” Einde citaten. Ondanks deze reactie hadden de zonnewijzers mijn interesse gewekt. Ik ga er vanuit dat er meer mensen zijn die niet alleen in de mooie plaatjes van zonnewijzers geïnteresseerd zijn maar het ook leuk (of zelfs interessant) vinden om de formules te achterhalen (noem het gerust herbewijzen) en daarmee wat meer over de achtergronden van deze zonnewijzers te weten te komen. Op internet kwam ik een tekst tegen van dhr. Fer J. de Vries (de toenmalig secretaris van de zonnewijzerkring!!) die helaas overleden is. Deze zeer interessante tekst over een uniforme methode om vlakke zonnewijzers te berekenen heeft mij verleid ook hier de achtergronden van te achterhalen. Zie de link naar “Uniforme rekenmethode bij vlakke zonnewijzers”. Geheel of gedeeltelijk overnemen van de afleidingen en / of de bijlage is toegestaan mits u de bron vermeldt. Kritische, maar wel opbouwende reacties zijn altijd welkom http://scr.im/riboka.
Afleiding van formules voor diverse zonnewijzers
  Zonnewijzer Programma en ZonnewijzerKompas Hiernaast staan voorbeelden van het Zonnewijzer Programma waarmee tekeningen van diverse lijnen van een Vlakke, een Bifilaire, een Analemmatische, een Bifilair Polaire en een Monofilaire Zonnewijzer voor alle mogelijke posities op aarde gemaakt kunnen worden en van het ZonnewijzerKompas programma.De link op naaststaande tekeningen geeft een Zip- bestand.
Update 04-02-2019:  tekeningen van 3D Modellen (laatste: Combinatie Horizontale en Vertikale Zonnewijzer (zie links op deze bladzijde)
Combinatie van een
en een  Zonnewijzer
Er is rekening gehouden met lengteverschil en tijdvereffening en is gemaakt met de